Passie geeft je vleugels

 

Edwin Raben was van 1996 tot 2007 de beste sommelier van Nederland. In 1997 werd hij derde op de Internationale verkiezing in Parijs. Als meervoudig sommelierkampioen bleek hij drie keer bij de verkiezingen voor de Trophée Ruinart van het bekende Champagnehuis Ruinart goed voor een eerste plaats. Daardoor voerde hij ruim 10 jaar de lijst van Nederlandse sommeliers aan, een prestatie die hem ook toegang verschafte tot het Europese Trophée Ruinart en het Internationale Concours Mondial en waardoor hij in 2008 benoemd werd tot erelid van het Nederlands Gilde van Sommeliers waarvan hij nu de voorzitter is.

Van 2000 tot 2008 was hij mede-eigenaar van restaurant Wolfslaar in Breda. Bij zijn afscheid in februari 2008 gaf Raben aan op zoek te zijn naar een manier om de Nederlandse wijnliefhebber nog beter van dienst te zijn met zijn kennis over wijn en ging werken bij de Hotel Restaurant Gastronomique De Echoput in Hoog Soeren. 

Edwin Raben van EdwinesDaarna startte hij in 2009 als ’s lands eerste online sommelier met zijn bedrijf Edwines. In 2018 richtte hij de Edwines School op en deelt daarmee zijn kennis aan anderen door het geven van wijncursussen namens het internationale vermaarde WSET in Londen. 

Raben: "Ik ben altijd op zoek naar bijzondere wijnen, wijnen met een ziel. Een wijn moet niet alleen goed gemaakt zijn, het verhaal van de eigenaar is ook belangrijk. Ik zie wijn als een voedingsmiddel, daar moet niet te veel troep in zitten. Maar een wijn moet vooral met liefde zijn gemaakt."

 

De eerste online sommelier

Een droom die uitkomt: Edwin Raben start op 1 december 2009 de wijnformule Edwines die in 2019 al weer 10 jaar bestaat. 

Edwines.com is de online wijnspeciaalzaak waar exclusieve wijnen binnen handbereik komen en nieuwe wijnontdekkingen bekend worden gemaakt. Doordat Edwines heldere informatie geeft en over een collegiaal netwerk beschikt, kan de particuliere klant nu ook zelf wijnen bestellen die voorheen alleen aan de vakhandel of betere restaurants voorbehouden waren. Het bereikbaar maken van de betere wijnen is een doorbraak te noemen. Ook de thuiskok die prijsstelt op advisering over combinatiemogelijkheden van gerechten en daarbij de juiste wijnen, wordt door dit gemak gefaciliteerd. Naar verwachting zullen veel wijnliefhebbers zich door deze toegankelijke informatie laten inspireren. Raben wil ook biologische wijnen bespreken en daarmee de onbekendheid met deze kwaliteitswijnen opheffen.

WineXperience voor particulieren en het bedrijfsleven

Edwines is niet alleen een webwinkel in wijnen maar tevens een vraagbaak voor wie op zoek is naar de juiste wijn bij een bepaald gerecht of een ander wijnadvies. Voor zowel bedrijven als particulieren geeft Raben proeverijen, doceert in wijn en gastronomie, en realiseert in opdracht smaaktesten in het buitenland (en neemt deze ook af), adviseert in horecaondernemingen, geeft trainingen aan horecapersoneel en verricht journalistiek werk voor wijn- en gastronomische bladen. Daarnaast geeft Raben particuliere eigenaren van wijncollecties en wijnkelders advies op maat en stelt hij de wijnkaart samen voor restaurants.

 

Persoonlijk advies

Edwines, de digitale wijnspeciaalzaak, wordt met smaak ingericht. Centraal uitgangspunt is de wijnkaart. Daardoor wordt het plezierig om de site te bezoeken maar bovendien getuigen de geselecteerde wijnen stuk voor stuk de smaak van de meester. Raben licht toe: ‘Ík hanteer een strenge selectie en zal ook veel aandacht besteden aan biologische wijnen. Daar zijn veel wijnen onder met karakter en het is de kunst die te vinden. Wijn is een ambachtelijk product dat door zijn populariteit steeds meer terrein wint.  Maar er is kaf onder het koren. Ik wil de betere wijnen eruit filteren en mijn klanten helpen daar een neus voor te ontwikkelen. Vandaar ook het contactformulier zodat bezoekers van Edwines persoonlijk advies kunnen krijgen.’

Ook als geschenk

Dat steeds vaker bijzondere wijnen cadeau worden gedaan, sluit aan bij de brede waardering voor goede wijnen. De wijnen van Edwines en zeker de selectie die Raben samenstelt, zijn zeer geschikt om cadeau te doen. Daarvoor worden wijnen aanbevolen, uiteraard compleet met informatie over goede combinaties met gerechten, die op een stijlvolle manier in de cadeauverpakking worden opgenomen. Elke cadeauverpakking bevat een speciaal recept dat aansluit bij het karakter van de wijn.