Frankrijk bereidt zich voor op zeer vroege oogst

Frankrijk bereidt zich voor op zeer vroege oogst

Bron: the Drinks Business.

Zoals vorige week werd gemeld, heeft de Elzas aangekondigd dat de oogst waarschijnlijk tegen het einde van de maand serieus zal beginnen en dat verschillende andere regio's deze week grotendeels zullen volgen, waarvan sommige al begonnen zijn.

Bordeaux ligt momenteel op schema om 15 dagen eerder te oogsten dan het vijfjarige gemiddelde, met de oogst voor de witte wijnen die deze week en begin september voor de rode wijnen beginnen. De loire oogst ook eerder dan vorig jaar.

Frédéric Drouhin, algemeen directeur van Maison Joseph Drouhin in Bourgondië, zei dat de oogst daar waarschijnlijk deze week op 20 augustus zou beginnen. Hij zei dat de Chardonnays er klaar voor leken en "mooie gouden tinten vertoonden", maar dat de hoge temperaturen problemen veroorzaakten voor de Pinot Noir. “Het hoge kwikgehalte van de afgelopen dagen heeft geleid tot een snelle verwelking van de wijnstokken, meer uitgesproken voor de Pinot Noir. Het gewicht van de tros neemt af en het suikergehalte neemt toe terwijl de zuurgraad constant is, ”zei hij.

In de Champagne kondigde Vitalie Taittinger, CEO van het gelijknamige Champagnehuis, ook aan dat de oogst zou beginnen op 19/20 augustus [zojuist bevestigd als de 20e], te beginnen in de Aube, het "meest ontwikkelde gebied". Elders vervolgde ze: “In Marne zullen de oogsten iets later doorgaan met een merkbaar verschil tussen de variëteiten: de Chardonnays in Côte des Blancs kunnen rond 22 augustus klaar zijn voordat we eindigen met een hoge toon in Montagne de Reims en zijn Pinots. . "

Ondertussen meldde Nicolas Jaboulet in de noordelijke Rhône dat de zaken niet zo urgent waren. Hij voorspelde dat het oogsten van de witte variëteiten waarschijnlijk zou beginnen in de week van 24-29 augustus en de rode iets later.

Van de drie was hij de enige die significante uitdagingen meldde tijdens het groeiseizoen, met hoge meeldauwdruk aan het begin van het seizoen, hoge en onvoorspelbare wind, echte meeldauwdruk halverwege, hoge temperaturen en de dreiging van zonnebrand op de druiven. Al zijn percelen, of ze nu op kalksteen, graniet of kiezels zijn geplant, zijn, zei hij, "uitgedroogd". "De wijngaarden zijn veranderd in een soort woestijn", zei hij. "Overdag is er helemaal geen beweging, maar gelukkig zijn de nachten niet te warm en kunnen de planten ademen door af en toe een regenbui en een beetje ochtenddauw op te drinken. Terwijl de onderste bladeren van de plant droog en geel zijn, blijven de bovenste bladeren van de wijnstokken hun fotosynthetische rol spelen en groeien de druiven elke dag meer en meer. "Ondanks dit alles voegde hij eraan toe dat als 2020 het volledige potentieel bereikt, het er een zou kunnen zijn "waar we het nog vele jaren liefdevol over zullen hebben".

Het Franse ministerie van Landbouw heeft ondertussen voorspeld dat, behoudens eventuele rampen op het laatste moment, de oogst van 2020 met 6% tot 8% zou kunnen stijgen ten opzichte van vorig jaar binnengebrachte volumes.

Naar alle Blog artikelen

Alle reacties